​Geen koorts en toch uitslag

Expertartikelen | 1828 keer bekeken
​Geen koorts en toch uitslag

Je kunt uitslag krijgen van een examen, maar ook sommige ziektes gaan gepaard met uitslag. En dan bestaat er nog een veel voorkomende uitslag in de bouwwereld. In dit geval heb ik het over witte uitslag op de gevels die is ontstaan, tijdens en kort na de bouw. Dat is de meest voorkomende vorm van uitslag. Het worden ook wel uitbloeiingen genoemd. Veel van die uitbloeiingen verdwijnen niet vanzelf.

Carbonatatie
Vooral tijdens de eerste 48 uur ná het metselen moet worden voorkomen dat regenwater kan binnendringen. Juist in die periode is het belangrijk dat kooldioxide uit de buitenlucht – CO2 – het metsel- en voegwerk kan binnendringen voor een optimale binding. ‘Carbon’ betekent ‘kool’ en het gaat dus om kooldioxide (koolzuurgas), dat zich kan verbinden met de in de mortel aanwezige calciumhydroxide. Dit proces van verharding betekent carbonatatie. Als het goed is, dient dit proces zich binnen in de gevel af te spelen.

Uitbloeiingen
Als de poriën zijn gevuld met water, kan geen CO2 binnendringen en zal de zogeheten vrije kalk in het gevelwerk niet worden gebonden en na verloop van tijd naar buiten treden. En dat veroorzaakt dan die ongewenste witte uitslag. Het is een misvatting te veronderstellen dat de meeste uitslag ‘na verloop van tijd’ verdwijnt. In sommige gevallen kunnen uitbloeiingen ook worden veroorzaakt door stoffen, die zich in de steen bevinden, zoals sulfaat. Sulfaat is een van de weinige stoffen die door afspoelend regenwater na verloop van tijd verdwijnt.

Verwijderen van uitbloeiingen moet altijd worden overgelaten aan vakmensen met de benodigde kennis en ervaring. Alleen goede bedoelingen hebben maar al te vaak geleid tot een rampzalig resultaat. Niet zonder kennis en ervaring met allerhande ‘sapjes’ op de gevel werken. Stoffen in die ‘sapjes’ kunnen ongewenste effecten in het metselwerk veroorzaken.

Geen confectiewerk
Soms lijkt het erop dat metselen een soort confectiewerk is geworden. Er wordt in toenemende mate te weinig rekening gehouden met de juiste combinatie van stenen en mortel. Een sulfaathoudende steen vraagt bijvoorbeeld om een sulfaatbestendige mortel.

Steenspecificaties van de door u toegepaste/gekozen stenen kunt u vinden in de Europese productnorm NEN-EN 771-1 ‘Specificaties voor metselstenen’. Elke bonafide steenleverancier kan u hier aan helpen. Hierin kunt u meer gegevens over de desbetreffende baksteen vinden. Ik heb het dan wel over nieuwbouwprojecten. Gaat het om oudere bakstenen, dan ben ik te allen tijde bereid om nadere gegevens te onderzoeken.

Reinigen
Alvorens een reinigingsmethode te kiezen, moet proefondervindelijk worden vastgesteld wat de beste methode is. Aan de hand van enkele testjes op een onopvallende plaats kan een definitieve keuze worden gemaakt. Bij voorkeur moet je dan geen zoutzuur gebruiken, want zoutzuur (HCL) kan de gevel blijvend hygroscopisch maken. Anders gezegd; de gevel kan na een behandeling met zoutzuur juist vocht blijven aantrekken. Gebruik altijd producten van een bonafide leverancier.

Stralen
Over het stralen van gevels, wat ook wel eens ‘reinigen met mechanische ondersteuning’ wordt genoemd, kan ik wel een speciale column schrijven. U wordt in de praktijk al gauw geconfronteerd met ‘speciale aanbiedingen’ voor ‘zachte prijsjes’ waarin vele vierkante meters aan schone gevels per dag worden beloofd. In de praktijk valt dit nog weleens tegen. Ik kom helaas nog te vaak tegen, dat de oppervlaktestructuur van de stenen (door haastige spoed) kapot is gespoten.

Bedenk echter, dat het reinigen van gevels door middel van een straalmethode uiterst precies werk is, waarbij de specifieke eigenschappen van de desbetreffende stenen een belangrijke rol spelen. De aard/hardnekkigheid van de vervuiling/verwering kan een vertragende rol spelen. Een professioneel resultaat is echt afhankelijk van de kunde van de uitvoerder. Lieden zonder enige ervaring die het wel eens willen ‘proberen’ en daartoe zelfs een straalunit willen huren, moet u ver bij uw gevels vandaan houden.

Let dus goed op met wie u in zee gaat. Uw onderkomen is het immers waard.

Wiebren Gras

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Hans Eijnden
  01.12.2016 - 15:09 uur | Hans Eijnden

  Ook een beetje marketing,lijkt mij
  Hans

 • A. Peeters
  01.12.2016 - 13:25 uur | A. Peeters

  helder verhaal: En een impliciete oproep aan alle uitvoerders en hoofduitvoerders om bescherming van het verse metselwerk tegen inwateren door regen goed/ beter te (laten) organiseren!

 • Henk van Kray
  01.12.2016 - 11:30 uur | Henk van Kray

  Goede uitleg over feitelijk aan de hand is bij een gebloeide gevel; dank daarvoor

 • 01.12.2016 - 10:07 uur | Rene Lust

  Wiebren
  Helder en duidelijk verhaal, ik zal hem delen