Gebouwen presteren en wij creperen?

Expertartikelen | 1637 keer bekeken
Gebouwen presteren en wij creperen?

Energiezuinig, energieneutraal, energiepositief. Toekomstgericht bouwen vereist energiebewustzijn in de overtreffende trap. En het mooie is: het kan. Met een combinatie van goed ontwerp, slim gebruik van passieve zonne-energie, optimale isolatie en zorgvuldige, luchtdichte bouw is de energiebehoefte van het gebouw tot een minimum te reduceren. En dat beetje elektriciteit en warmte wekken we op met duurzame bronnen.

Op de Dutch Design Week bezocht ik het Sustainer Home, een volledig zelfvoorzienend minihuis in een 40-voets zeecontainer. Regenwater wordt gezuiverd tot drinkwater, afvalwater passeert een rietfilter die daarna wordt geloosd in de sloot. Geen aansluiting voor gas of stroom; alle elektriciteit komt van de zonnepanelen op het dak.

De prijs die je als bewoner hiervoor betaalt? Laat ik het zo zeggen, je woont in een uit de kluiten gewassen schoenendoos. Ben je met z’n tweeën, dan past het allemaal precies. Ongeveer als twee schoenen. Het gebouw levert dus een prachtige prestatie, maar is het ook goed voor je relatie?

Lees ook: Hilco Knul: "Gezondheid moet een belangrijkere rol gaan spelen"

Met alle aandacht voor energiebesparing dreigt het gevaar dat we de gebruiker over het hoofd zien. Dikke, zwaar geïsoleerde muren met driedubbel beglaasde venstertjes (die niet open kunnen), minimale ventilatie met teruggewonnen warmte en etensluchtjes van de buren, naargeestige kille ledlampjes en foeilelijke zonnepanelen in een onnavolgbare configuratie op het dak geplaatst: ik noem maar een paar voorbeelden van de wantoestanden die zich zouden kunnen voordoen.

Trek deze lijn door en je krijgt gebouwen die presteren, terwijl wij creperen.

Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Met de toenemende aandacht voor frisse scholen, goed geventileerde gebouwen waar kinderen optimaal kunnen leren, ziekenhuizen die een ‘healing environment’ bieden - zodat patiënten sneller genezen - en kantoren die voor elke activiteit een passende werkomgeving bieden, geloof ik dat we het belang van ventilatie, daglicht en comfort niet meer zullen inleveren als ware het de prijs die we moeten betalen voor energiezuinigheid.

Lees ook: Ventilatie in de renovatie móet meer aandacht krijgen

De uitdaging zal zijn om gezonde, comfortabele gebouwen te ontwerpen die slim gebruikmaken van daglicht, terwijl ze de zonnewarmte buitensluiten of juist binnenhalen, afhankelijk van het seizoen. Gebouwen die ’s nachts hun overtollige warmte lozen, om overdag koel te blijven. En gebouwen die licht, lucht en warmte of verkoeling zo dicht mogelijk bij de individuele gebruiker brengen.

Heeft u ideeën hoe dat moet, of wilt u anderen ontmoeten die zich hiermee bezighouden? Op GEVEL laten we zien hoe ENERGY en HEALTHY met elkaar kunnen worden verbonden. Gebouw geïntegreerde zonne-energie, slimme zonwering en optimale daglichtbenutting zijn daarbij enkele onderwerpen. Ik nodig u graag uit om uw kennis te delen.

____________________________

GEVEL 2016 werpt een scherpe blik vooruit met het motto “façades with 20/20 vision”. In 2020 moeten gebouwen energieneutraal, slim en duurzaam zijn, met alle aandacht voor leefbaarheid en biodiversiteit. Een ambitieuze en urgente taak die het uiterste vraagt van de gebouwschil. En dus van architecten en ingenieurs. GEVEL toont oplossingsrichtingen, voedt de discussie en faciliteert ontmoetingen. Meer informatie en gratis toegang via www.gevel-online.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren