Geavanceerde technieken voor vrijwel alle soorten vochtproblemen

Expertartikelen | 940 keer bekeken
Geavanceerde technieken voor vrijwel alle soorten vochtproblemen

Vochtoverlast en vochtproblemen zijn vormen van overlast die veel voorkomen en welke behalve het aanzien ook de gezondheid kunnen aantasten. Een fijne leef- en werkomgeving start met een ruimte die vochtvrij is. Dankzij verschillende methodes is ieder vochtprobleem effectief te bestrijden.

Injectietechnieken

Er is allereerst, afhankelijk van de toestand, de mogelijkheid om injectietechnieken te gebruiken. Deze producten bestaan uit tot vier componenten die onder hoge druk worden geïnjecteerd. Een aantal voorbeelden van injectietechnieken zijn:

 • Verlijmend injecteren: hier is het over het algemeen wenselijk dat de constructie of scheurvorming geen vocht transporteert en dus ook droog is;
 • Constructief injecteren: om een draagconstructie of grote balk aan elkaar te lijmen als deze is gescheurd;
 • Injecteren van PCC: polymeer- of cement gemodificeerde cementmortel.
Impregneren 

Impregneren is het binnendringen van een bouwstof of constructie met een pasta of een vloeistof. Deze producten bestaan doorgaans uit één component en kunnen diep binnendringen in welke ondergrond dan ook. Hierbij kun je denken aan metselwerk, beton, hout, natuursteen, enz. Het impregneren is een algemene toepassing om een materiaal waterbestendig of vochtwerend te maken. Vuil en vocht kunnen nauwelijks nog binnendringen en de bestaande constructie zal zo langer beschermd blijven. Impregneren is een aantrekkelijk alternatief op coating, aangezien het de bestaande samenstelling van de onderlaag niet verandert. Bij het coaten van een vloer wordt er een laagje aangebracht op een vloer, een impregnering trekt in betonpalen of in de vloer. Ook is de impregnering, welke doorgaans in vloeibare vorm bestaat, transparant en laag visceus.

Stoppen van drukkend water

Wanneer er drukkend water door een muur heen komt, is het noodzaak om dit meteen te stoppen. Dit gebeurt met hoogwaardige producten, die een reactie aan gaan met het aanwezige vocht en zo het lek dichten. 

Nadat het drukkend water gestopt is, worden er andere technieken gebruikt, bijvoorbeeld een vochtscherm of een naadloos afdichtingssyteem. Hierdoor kan de afdichting of doorvoer dusdanig afgedicht worden zodat deze ook in de toekomst afgedicht blijft.

Vochtscherm
Het is mogelijk om een vochtscherm te plaatsen om indringend vocht via de ondergrond tegen te gaan. De vochtschermen zijn producten die uit twee lagen bestaan. Deze harden uit tot een naadloze kunststof en zorgen ervoor dat er geen vocht meer naar boven kan trekken. Deze methode wordt zowel curatief als preventief toegepast. 

Afdichten vochtdoorvoer
Leidingen en doorvoeringen zijn kritische punten die vaak leiden tot lekkages. Doorvoeringen kunnen gaan lekken aan zowel de buiten- als aan de binnenzijde van de mantel. Het beste is om een rugvulling te plaatsen om dit te bestrijden, zwelpasta aan te brengen en uiteindelijk ook een krimpvrije mortel. Aangezien doorvoeringen door warmte en koude verschillen door het jaar heen blijven bewegen, is het van groot belang dat het volledige systeem duurzaam elastisch is. Door de elasticiteit van de producten kan de eventuele werking worden opgevangen en zal de doorvoer niet alleen nu, maar ook in de toekomst afgedicht blijven.

Dampopen systemen tegen vocht
Dampopen systemen zijn uitermate effectief om een lekkage tegen te gaan. Doordat er damp door het systeem naar buiten kan dringen, laat het systeem niet los door de druk. De systemen laten geen vloeistoffen door, maar kunnen wel gewoon blijven 'ademhalen'. Over het algemeen zijn de speciale verven en coatings onderdeel van een systeem, waardoor de juiste voorbehandeling van groot belang is.

Serge Kornuyt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 28.09.2016 - 15:39 uur | Arjan Pantus

  De oorzaak wegnemen is makkelijker gezegd dan gedaan! In veel gevallen gaat het om grondwater wat ruim onder de maaiveldzone zit wat de oorzaak is van de vochtproblemen en het weg houden van grondwater is zoiets als dweilen met de kraan open!
  En dat het meeste vocht van binnenuit komt is ook niet helemaal waar, veel met name oude huizen hebben last van optrekkend vocht en doorslaand vocht in massieve muren maar zelfs in spouwmuren door valspecie of verkeerde isolatie.
  Injecteren en impregneren is dat een prima oplossing, en geloof me ik kan het weten na 25 in de vochtwering werkzaam geweest te zijn!

 • 04.08.2016 - 19:00 uur | Pim Halkes

  Als eerste wordt genoemd 'injecteren' en daar ben ik het niet mee eens. Eerst moet worden gekeken wat de oorzaak is en die moet worden weggenomen.
  Injecteren en ook ventileren is symptoom bestrijding en is het laatste wat moet worden gedaan.
  De oorzaak is in veel gevallen de maaiveldzone die niet goed is, leiding doorvoeren die niet dicht zijn en kruipruimtes waar de dampdruk hoger is dan binnen als gevolg van te weinig ventilatie.
  Een heel duidelijk plaatje van het dampdruk principe vind je op de volgende link:https://www.dropbox.com/s/nfdj7190yc00hly/1001%20Dampdrukplaatje.jpg?dl=0
  De normale hoeveelheid woonvocht wordt opgenomen door de materialen en afgevoerd door de ventilatie. Het bekende filmpje van de matras leverancier is zwaar overtrokken.

 • 04.08.2016 - 11:57 uur | Onno van Rijsbergen

  Al die technieken zijn prima, maar het begint bij een goede analyse van de situatie. In negen van de tien gevallen met vochtproblemen is gewoon goed ventileren en isoleren van koude vlakken de oplossing. Het meeste vocht komt immers meestal van binnen uit: woonvocht!