Energie-renovatie van het eigen huis: belonend maatwerk

Expertartikelen | 1021 keer bekeken
Energie-renovatie van het eigen huis: belonend maatwerk

De economie trekt weer aan en de olieprijs is laag. Daarbij klimt de woningmarkt uit het dal met meer en snellere verkoop. We zien iets hogere transactieprijzen. Er zijn meer oliereserves dan voorheen vermoed werd. Kortom het gaat weer beter. En toch, ons aardgas raakt op en de winning ervan wordt aangevochten wegens aardbevingen. Daarbij komt dat we huiverig zijn voor afhankelijkheid van Poetin bij de levering van aardgas.

Tijd rijp voor energie-renovatie
Reden genoeg om in te zetten op energiebesparing. Een derde van de opgewekte energie in Nederland gaat naar de huishoudens. Flink energie besparen in huis zou dus merkbaar moeten zijn op het grote geheel. Nulopdemeter en energienotaloos zijn daarbij de toverwoorden. Dat betekent dat het huis net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt. De tijd is rijp voor energiebesparende renovatie van woningen. Het kan nu goedkoper dan ooit. Als de energie weer duurder wordt, zullen de prijzen van materialen en vervoer ook omhoog gaan. Dan wordt bouwen en renoveren duurder. Nu het besef van energiezuinig wonen groeit, zal dit meer in de verkoopprijs gaan meetellen. Dus dan zal energie-renoveren beloond worden.

Eigenaar-bewoner lastige doelgroep 
Gestimuleerd door De Energiesprong en vele gemeentelijke initiatieven worden er nu allerlei concepten ontwikkeld voor energiezuinige renovaties. De corporaties hebben hier al flink in geïnvesteerd. De concepten zijn vooral bedoeld voor de aanpak in grote aantallen. Het eigen huis, voor de eigenaar-bewoner is moeilijker aan te pakken. Daarvoor bieden de grotere partijen vooral de makkelijke oplossingen aan zoals zonnepanelen en spouwvullingen. Subsidies hiervoor bestaan nog maar mondjesmaat. Professionals die ik ken, werken in de nasleep van de crisis nog aan oude rijtjeshuizen tot er grotere projecten in zicht komen. Ze kijken reikhalzend uit naar meer. Dat begrijp ik wel. Een modaal gezin kijkt naar de betaalbare oplossingen. De omzet per project is daarbij klein. Ieder gezin heeft andere ambities en omstandigheden. Zelf werk ik graag aan ontwerp en ontwikkeling van het verbouwen en verduurzamen van één gewoon huis voor de mensen die er willen wonen. Dat is maatwerk. Het is veel werk maar het geeft veel voldoening.


Luuk van der Werf, adviseur De Renovatiewinkel

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren