​Een lagere energierekening door daglicht

Expertartikelen | 1470 keer bekeken
​Een lagere energierekening door daglicht

Er is geen energiezuiniger product dan daglicht. Toch valt er in de gebouwde omgeving nog een wereld te winnen als het gaat om het faciliteren van daglichttoetreding. Architecten en aannemers verschuilen zich vaak achter argumenten als de lagere isolatiewaarde van glas en de kans op hinderlijk zonlicht. Maar dat daglicht juist een belangrijke middel is om op een goedkope manier ons energieverbruik te verminderen, daar wordt aan voorbij gegaan! 

De EU wil in 2030 de CO2-uitstoot verminderd hebben met 50 procent. Jaarlijks moeten we hiervoor 15 ton CO2 besparen. Tegelijkertijd streeft de EU naar een verbetering van de energie-efficiëntie met 27 procent. Om deze indrukwekkende getallen te realiseren, wordt het hoog tijd gebruik te gaan maken van één van de meest onderschatte verlichtingsbronnen: daglicht. Het ongekende potentieel ligt te wachten ontgonnen te worden…

Veel slimmer
‘Lichtproducten’ zijn in vergelijking tot 5 of 10 jaar geleden veel slimmer en energiezuiniger geworden. Zo zorgen de huidige generatie dakramen, lichtkoepels en lichtstraatmodules met smallere kozijnen en grotere glasoppervlakken voor veel meer daglichttoetreding, waardoor gebruikers in het stookseizoen nog beter gebruik kunnen maken van gratis zonnewarmte. In combinatie met de zeer hoge isolatiewaarden is de energiebalans van die ramen - ook in het stookseizoen - optimaal. Hierdoor ontstaat minder behoefte aan kunstlicht of verwarming, en dat bespaart veel onnodige energie en scheelt in de stookkosten.

Samenwerking in plaats van versnipperde kennis
Dat architecten, aannemers en installateurs nu nog vaak voor een ‘dicht’ gebouw kiezen, is het gevolg van gebrekkige- of versnipperde kennis, maar ook van onze huidige manier van samenwerken. Daarbij moeten we af van het traditionele ‘hokjesdenken’: voor echte integrale, energiezuinige oplossingen, is het cruciaal om al in een vroeg stadium van de bouwketen de architect, installateur en lichtfabrikant om de tafel te hebben. Zo stem je alles op elkaar af en realiseer je de meest optimale energiehuishouding.

Duurzaam verlichtingsplan
Daglicht is weliswaar een primaire bouwsteen, maar vaak ook een ondergeschoven kindje. En dat terwijl maarliefst 20 procent van het totale energieverbruik in de kantorenmarkt opgaat aan verlichting. Een duurzaam verlichtingsplan, waarbij je nadrukkelijk kijkt naar de (energiebesparende)mogelijkheden van daglicht, lijkt dan ook de eerste stap in de juiste richting. Een stap die overigens voor de installateur twee relevante voordelen heeft: meer omzet en meer tevreden eindklanten. Want wie wil er nou niet werken of wonen in een comfortabel gebouw met veel daglicht en… een lage energierekening?

Michel Sombroek, Algemeen Directeur VELUX Nederland

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • 11.08.2016 - 09:55 uur | Jaap Van den Bosch

    Voor mij is dit inhoudelijk een verkoop praatje, in dit geval ingekleurd door Velux, want je kunt nu wel stellen dat er sprake is van energiebesparing, maar met veel meer beglazing komen er ook meer kosten van onderhoud, zoals meer glas bewassing, kozijnen en raamprofielen na verloop van jaren oppoetsen o.d., aansluitingdetails zoals bijv. loodstroken vervangen, en risico glasbreuk om de hoek kijken, alsmede het toepassen van meer zonneschermen, al of niet electrisch is allemaal onderhoudsgevoelig, en dat dit geld kost zie ik niet terug in dit artikel, kom je vanzelf achter na enige jaren bij inspecties onderhoud.

    En verder of je dit (overdadig) bedoelde licht wil hangt heel veel af van wat voor gebouw wil de opdrachtgever.
    Laat deze zijn oren hangen naar al deze energiegoeroes die het wel even komen vertellen en hun belangen (verkoop) er ondertussen in willen verwerken en dus liefst bij het ontwerp al hun voet tussen de deur willen, of is er een eigen mening (en dan dus geen voet tussen de deur van een verkooporganisatie toe laten), en die kan zijn we willen een ingetogen, of klassiek bouwwerk verwijzend naar bijvoorbeeld een jaren 30 idee of voorbeeld daarvan, en daar past een voldouwen van lichtelementen niet echt in, er moet dan naar andere middelen gezocht worden om energie te besparen, en dat iedereen zo gelukkig en blij is met een zee van daglicht, daar lopen verschillende meningen over.
    Bij een klassiek gebouw mag een technische man van Velux mag best aan tafel, om hun technische details toe te lichten of te verklaren, maar niet zo'n marketing verkoop figuur, mijn devies was altijd hou die buiten de deur.