Duurzaam Renoveren: de gebruiker centraal!

Expertartikelen | 1318 keer bekeken
Duurzaam Renoveren: de gebruiker centraal!

Bij renovatieopgaven ligt met name bij de woningbouw veelal de focus op verbeteren van het energielabel en het verlagen van de onderhoudskosten. Vaak is hierbij weinig aandacht voor degene waarvoor we het allemaal doen: de gebruiker. De gebruiker ervaart het vergroten van zijn wooncomfort vaak als belangrijker dan alle prachtige energetische en technische verbeteringen. Een tevreden bewoner is in onze optiek de belangrijkste vorm van duurzaamheid.

Als praktijkvoorbeeld schets ik de uitvraag van woningcorporatie De Kernen voor de duurzame renovatie van zeven woningen in Dreumel. Deze moesten voor de komende 25 jaar weer goed te verhuren zijn, van energielabel van F naar A gaan en de woningen moesten onderhoudsarme gevels krijgen. Deze uitvraag is gesteld aan 3 bouwbedrijven waaronder Bouwbedrijf van den Bouwhuijsen BV uit 's-Hertogenbosch. Zij hebben inTex architecten gevraagd om in hun team mee werken aan het creëren van de optimale oplossingen.

Voor de hand liggend was een plan te maken waarbij alleen het "laaghangend fruit" geplukt zou worden: nieuwe onderhoudsarme en goed geïsoleerde gevels, zuinige installaties en zo nodig pv-panelen. De huurders hadden daarmee lagere energielasten en de corporatie woningen met lage onderhoudskosten.

Wij hebben in ons ontwerp de focus echter gelegd op de gebruikers. Hoe zouden we, naast alle technische en esthetische verbeteringen, ook het comfort voor de bewoners kunnen optimaliseren, zodat ook zij nog 25 jaar tevreden kunnen blijven in hun woning?

We hebben voorgesteld de minimale "badcel" op de verdieping te vergroten en deze naar buiten uit te bouwen. Er was daarmee ruimte voor een toilet en voor de wasmachine op de verdieping: voor de bewoners veel extra gebruikscomfort. Een bijkomend voordeel was dat men onder de uitbouw "droog" voor de voordeur staat.

Ook hebben we voorgesteld om grote overstekken te creëren zodat de onderliggende gevels een extra bescherming tegen vervuiling krijgen. In combinatie met onderhoudsarme materialen (houten kozijnen, baksteen, rockpanel en natuurlei) worden de onderhoudskosten niet alleen verlaagd, maar blijven de gevels en ramen langer schoon, dus minder ramenlapwerk voor de bewoners.

De specifieke aandacht voor het comfort voor de bewoners heeft de doorslag gegeven in de selectie. Begin 2015 zijn de gerenoveerde woningen opgeleverd. De bewoners zijn zeer tevreden met de comfortverbetering en het totaal nieuwe karakteristieke straatbeeld maakt hen ook tot trotse bewoners: de belangrijkste vorm van duurzaam renoveren!

Door het toekennen van de Gelderse Impulssubsidie zijn de plannen tijdens de bouwvoorbereiding geoptimaliseerd, waarmee de woningen naar energielabel A+ zijn gebracht. Met gevels met Rc-waarde van 5, een dak met Rc-waarde van 7, HR++ beglazing en per woning 12 pv-panelen is dit A+ label gerealiseerd.

Daarmee zal de bewonerstevredenheid nog groter worden en heeft de corporatie haar doel van deze duurzame renovatieopgave ruimschoots bereikt!

Louis Banning, eigenaar bij inTex architecten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Louis Banning
  30.04.2015 - 16:15 uur | Louis Banning

  De huurprijzen voor de zittende huurders zijn niet omhoog gegaan!

 • corrie vonk
  23.04.2015 - 09:40 uur | corrie vonk

  Hoe heeft deze upgrading uitgewerkt naar de huurprijzen?
  M.i. is dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, issue voor de bewoner/huurder.
  Zijn de oude huurders teruggekeerd met dezelfde huurbedragen of zitten ze nu op het maximum voor de huurtoeslag?