De virtuele renovatieprofessional

Expertartikelen | 979 keer bekeken
De virtuele renovatieprofessional

Aan het einde van het jaar kijken we graag vooruit en dan vooral naar de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Ik vroeg me daarbij laatst af: Hoe lang zal de renovatieadviseur of professional nog nodig zijn met alle huidige technologische ontwikkelingen?

De digitale mogelijkheden groeien dagelijks en het duurt niet lang meer of renovaties worden volledig geautomatiseerd. Ontwerpen in BIM, 8D. We kijken naar het eindresultaat via een Oculus Rift. Alle documenten staan in de iCloud en met Virtual Reality zien we hoe onze woning er in 3D uitziet na de renovatie.

Opmeten en inmeten van bestaand vastgoed gaat met behulp van een drone en 3D-scanners. De klant bestelt zijn renovatie via Skypen met een renowinkel. We zetten onze Google Glass op en lopen door onze huidige woning, maar dan hoe hij er gerenoveerd uitziet. En wat niet uit de fabriek komt, gemaakt door robots, wordt op locatie met behulp van 3D-printers vervaardigd. Alles virtueel, geen professional meer nodig, behalve voor de ICT.

Virtuele professional
Onzin? Over de top? Ik denk van niet. Als we al deze elementen met elkaar verbinden, we maken er een goede app van en voilà: de renovatieprofessional is virtueel geworden.

'Mijn Renovatie’ en ik noem hem of haar ‘Reno’, de digitale virtuele professional die alles weet over renovaties, duurzame oplossingen, nul-op-de-meter, bouw en ontwerpkosten, maar ook comfort en levertijd. Binnen een paar minuten zie ik het digitale ‘eindresultaat’ van mijn gewenste renovatie, interieur en exterieur.

Voer vanuit je luie stoel je huisadres in, bouwjaar en wat persoonlijke woonwensen over uitrusting en smarthome, kies je kleuren en uitstralingselementen en de renovatie is klaar. Oculus Rift op en rondlopen maar.

Lees ook: Renoveren, of toch maar weer nieuwbouw?

Tevreden? Even Skypen en dan kan ‘Reno’ aan de gang, Een paar uur later kan ik via mijn Google Glass het resultaat al zien in mijn eigen huis. ‘Reno’ meldt mij dat de robots over drie weken alles klaar hebben en het in één dag wordt gemonteerd en geassembleerd, door robots en printers. En ‘Reno’ zorgt dat alles klopt. Geen faalkosten, de energieberekening is goed en ik ken voor de komende 30 jaar mijn onderhoudskosten.

Wauw: gaaf en goedkoper. Ik voorspel dat dit scenario zeer nabij is!

Carlo Muller – Verbinder voor woningcorporaties

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Victor Nickolson
  03.12.2015 - 22:18 uur | Victor Nickolson

  Inderdaad de wereld die ons wacht en dichterbij is dan je wilt geloven.

 • Cees Dekker
  03.12.2015 - 13:55 uur | Cees Dekker

  Top zo'n stukje,. Was het maar alvast waar dat we zo in praktijk bouwden. Wat zou de wereld er anders en afwisselender uitzien en de miscommunicatie in de bouwkolom afgenomen zijn. Het mooie is dat alles er al voor is; van producten tot technologie, concepten en verdergaande visies. Dat was er ook al in de 70-er jaren van de vorige eeuw. Het vreemde is dat de bouw dan niet meer door bouwkundigen of architecten gedaan wordt, maar door engineers, productieproces deskundigen allround montage ploegen, visionairs en start up high tech labs en alles in house in prefab locaties met 3D printers en robotica.
  Hier zal de "old boys oude macht" in de bouw niet blij mee zijn; geen faalkosten, geen extra werk, geen ombouwen achteraf, geen fouten met extra kosten, geen rechtszaken, geen claims, geen budgetoverschrijdingen, geen bouwcriminelen met Maseratis, geen added-up ventilatie of isolatieproducten voor covering, ( zogenaamde innovatieve symptoom probleem oplossers)van de gemaakte bouw constructie of klimaat fouten, wat je heden ten dage nog bij elk bouwwerk of infra-kunstwerk ziet. De beton-cement en stenen baronnen families zien hun omzet met 90% inkrimpen en de klassieke bouwvakkers werken in het onderhoud van de oude installed base/ gebouwen voorraad. De woningen/gebouwen kunnen dan zonne-energie leverend al of niet gridded worden, al of niet floating, verplaatsbaar of aardbeving bestendig geleverd worden. Modulair en variërend bouwen ook achteraf en alle maatvoeringen en leiding verbindingen en bouwkundige aansluitingen kloppen..Ook nog in 20% van de huidige productietijd, waarschijnlijk ook nog voor 50% van de prijs. Het bouwproces kost 40% minder fossiele energie, door het wegvallen van alle onder aannemers met inefficiënte logistiek, en door gebruikmaking van doordacht ander en recyclebaar materiaalgebruik. De uitstoot CO2 gaat met 80% naar beneden. Gas en olie raak je aan de straat stenen niet meer kwijt. Hooguit in asfalt... Hier worden de grond ontwikkelaars en gemeenten ook niet blij van, want daarmee kunnen zij hun grondprijzen ruilverkaveling poker ook niet meer spelen..

  Dus ja zo snel mogelijk van de deze virtuality reality maken!!.. Er staan genoeg oude belangenpartijen klaar met hun emmertje zand-cement om het in onze ogen en tussen de raderen van voortgang te strooien. Want ook toen in de vorige eeuw was de bouwend Nederland goegemeente er niet an toe..

 • Aanverbouw.nl Aanverbouw
  03.12.2015 - 10:21 uur | Aanverbouw.nl Aanverbouw

  dit is pas toekomst gericht denken daar ben ik wel voor in prefab vorm te denken , maar je zal altijd nog de vakman nodig hebben om de prefab onderdelen op een goede manier te installeren , dus helemaal foutloos zal het allemaal niet verlopen maar je bent wel op de goede weg , Groeten JaWi