De spouw afsluiten lijkt onlogisch maar is wél belangrijk

Expertartikelen | 3615 keer bekeken
De spouw afsluiten lijkt onlogisch maar is wél belangrijk

Bij nieuwbouw en bij het renoveren van woningen wordt in vele gevallen de gebouwschil van extra isolatie voorzien. Wanneer dat gebeurt bij geschakelde woningen is het zaak om de spouw die de woningen scheidt af te sluiten.

De reden is de volgende; stel u een blok van twee woningen voor, onderling gescheiden door een spouw. Van beide woningen wordt de vloer, de topgevel, de voor- en achtergevel en het dak extra geïsoleerd. We weten dat bij verwarming de dampspanning in de woningen hoger is dan de buitenlucht waardoor warme lucht van binnen naar buiten zal stromen. Ook weten we dat de meeste warme binnenlucht stroomt daar waar de weerstand het minst is. (Zie bovenstaande schets)

Extra belasting
De weerstand van de buitenschil wordt door de na-isolatie verhoogd, het enige deel waar de weerstand gelijk is gebleven is de scheidingswand! De druk in de spouw neemt dus toe en daarmee het transport van warme vochtige lucht. Dat resulteert in een extra belasting van de woningscheidende gevel-, vloer- en dakaansluitingen.

Het afsluiten van de spouw langs die woningscheiding voorkomt overmatige condensproblemen, mits daarbij extra geïsoleerd wordt. Hier schrijven de SBR-details daarom een isolatie voor van gesealde minerale wol, die zich goed laat vormen en voldoende afsluit. Een voorbeeld hiervan is Profi-Airtight, een strook van minerale wol verpakt in een dampremmende p.e.-folie:

Ton Berlee - Spouw - Profi Airtight.JPG

De spouw dient van oudsher om doorslag van vocht van buiten naar binnen te voorkomen. Het afsluiten van de spouw voelt daarom onlogisch aan. Een spouw tussen woningen voorkomt echter vooral doorslag van geluid en moet worden afgesloten van de buitenlucht om ongewenste vochtstromen van binnen naar buiten tegen te gaan. Bij luchtdicht detailleren gaat het er immers om de luchtstroom onder controle te krijgen.

Ton Berlee - Specialist luchtdicht bouwen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • Bert Nagelmaker
  26.02.2016 - 18:11 uur | Bert Nagelmaker

  Het is heel duidelijk en wordt ook met foto duidelijk wat de bedoeling is. Voor de verdere uitleg vertrouw ik op de expertise van de vakman.

 • Ton Berlee
  26.02.2016 - 14:23 uur | Ton Berlee

  in reactie op de reacties
  Beste Coen, normaal gesproken levert het volledig isoleren van de woningscheidende spouw niet extra veel voordeel op. Het afsluiten aan de gevelzijden zou moeten volstaan. Kom ik op de reactie van Piet, beste Piet, 'normaal gesproken' lijkt bij jouw niet aan de orde te zijn geweest. met zulke extreme waarden moet er meer aan de hand zijn dan slechte aansluitingen op de buitenschil. De grondige oplossing als door jou uitgevoerd zal ook tevreden buren tot gevolg hebben gehad. Of het tegenwoordig eenvoudiger uitgevoerd had kunnen worden denk ik niet. uitvullen met korrels vereist veel gaten voor een goede verdeling. Beste Cor. dank voor de extra toelichting. Jouw uitleg sluit 'naadloos' aan op de problemen zoals Piet die heeft ervaren en je hebt gelijk. Het stroomt altijd van meer naar minder langs de weg van de minste weerstand. De waterdamp stroomt daarmee in dezelfde richting mee en op verschillende manieren.

 • Cor van Ee
  25.02.2016 - 16:43 uur | Cor van Ee

  Hallo Ton,

  Goed dat je hier aandacht aangeeft, het stromingsdicht afsluiten van de spouw is belangrijk. Wel is de achterliggende bouwfysische uitleg niet helemaal correct. Waterdamp kan op twee manieren verplaatsen door dampdrukverschil, geen luchtstroom nodig, en door middel van stroming van lucht, waterdamp wordt met de luchtstroom meegenomen. Waterdamp transport door dampdrukverschil en waterdamptransport door stroming gaat altijd van hoge naar een lage temperatuur.

  Vriendelijke groet,

  Cor van Ee

 • Piet van Schijndel
  25.02.2016 - 11:33 uur | Piet van Schijndel

  Hallo Ton, een goed artikel. Ik ben hier 30 jaar geleden al eens mee aan de slag gegaan met ons bestaande huis, een 2 onder 11 kap uit 1967. Daar waaide het echt in de spouw. Ik heb toen temperatuur metingen gedaan in de winterperiode en de temperatuur variaties waren van -5 tot wel 15 graden binnen 'n uur. Enorme variaties dus wat aangeeft dat het er behoorlijk waaide. Ik heb indertijd mijn spouw geïsoleerd met perliet isolatiekorrels waarmee ik de spouw vol geschut heb en daarna aan de bovenzijde met polystyreenstroken afgedekt en een laagje pur schuim er overheen. Het resultaat was fors te noemen. Zo goed te zien als het gevroren en/of gesneeuwd heeft.
  Zijn er tegenwoordig betere (makkelijkere) methodes om dit klusje uit te voeren zonder gaten in de binnenmuren te boren natuurlijk.

  gr Piet

 • wiebren gras
  25.02.2016 - 10:57 uur | wiebren gras

  Goed artikel. Aan isolatie van de scheidingswand bij geschakelde woningen word vaak niet gedacht.

 • Coen Middelweerd
  25.02.2016 - 10:09 uur | Coen Middelweerd

  Beste Ton,

  Dank voor je artikel, erg informatief. Ik neem het mee in mijn gesprek met de aannemer van ons nieuwbouwhuis.
  Ik vroeg me overigens af of het niet nodig is om de woningscheidende spouw zelf ook te isoleren. In verband met de andere warmtebehoefte in de twee verschillende woningen. Op de tekeningen kan ik daar namelijk geen isolatie ontdekken.

  Met vriendelijke groet,
  Coen