De bouwsector moet meer kennis delen en bundelen

Expertartikelen | 705 keer bekeken
De bouwsector moet meer kennis delen en bundelen

In het boek ‘Briljante ideeën: hoe kom je erop?’ (wat op zichzelf een aanrader is) kwam ik een passage tegen waarin een brief van Thomas Jefferson wordt aangehaald waarin hij reageert op een patentgeschil. Thomas Jefferson was de derde president van de Verenigde Staten en heeft een fundamentele rol gespeeld bij het opstellen van de onafhankelijkheidsverklaring. In de brief laat hij op een inspirerende en briljante manier zijn filosofische licht schijnen op de aard van de ideeën en die nooit eigendom kunnen blijven van één persoon of bedrijf. Ik breng ‘m graag nog eens onder de aandacht: 

“Bestendig eigenaarschap is het geschenk van de maatschappelijke wetgeving en werd pas laat in de ontwikkeling van de maatschappij geschonken. Het zou dus nogal merkwaardig zijn als er op een idee, op de vluchtige gisting van een individueel brein, van nature een exclusieve eigendomsaanspraak zou kunnen worden gemaakt. Als de natuur één ding minder ontvankelijk heeft gemaakt dan alle andere om er een exclusieve eigendomsaanspraak op te laten gelden, is het wel op de denkkracht die een idee wordt genoemd en die een individu slechts exclusief mag bezitten zolang hij het voor zich houdt. Zodra een idee echter openbaar is gemaakt, dwingt het zichzelf in het bezit van allen, en de ontvanger kan zich er niet van ontdoen. Kenmerkend is ook dat niemand over een mindere versie ervan beschikt, aangezien iedereen het helemaal bezit. Degene die een idee van mij ontvangt, krijgt dat idee zonder dat het mijne minder wordt, zoals ook degene die zijn kaars aan mijn kaars aansteekt licht ontvangt zonder mij te verduisteren. Dat ideeën zich vrijelijk over de aardbol moeten kunnen verspreiden, om als morele en gemeenschappelijke kennisbron van de mens te dienen, en ter verbetering van zijn omstandigheden, lijkt van een bijzondere welwillendheid van de natuur te getuigen, want zij maakte ze zo dat ze net als vuur over de volledige ruimte verdeeld kunnen worden zonder op enig punt hun dichtheid te verminderen, en net als de lucht die we inademen, waarin we ons bewegen en ons lichamelijke bestaan hebben, zijn ze niet vast te binden of exclusief in bezit te nemen. Uitvindingen kunnen van nature dus geen voorwerp van eigendom zijn.”

Deel goede ideeën!

Ik word dagelijks geconfronteerd met mensen uit de bouw die denken dat ze briljante ideeën hebben. Ik kan u verzekeren ze dat zelden zijn. Waarschijnlijk is het al lang bedacht maar is iemand anders net zoals die ondernemer bezig met het geheim houden van dat idee. Kennis delen en kennis bundelen binnen een sector waarin de ‘innovatiepizza’ de maat heeft van een knoop lijkt mij evident. U kunt namelijk een stukje van die pizza in het formaat van een knoop willen of u kunt meehelpen om de pizza te vergroten. Het gevolg van bekrompen denken is dat nu honderden geheimgehouden ideeën door de sector zweven. Dat er mensen bezig zijn om dat ene ideetje te vertalen naar een product en het gek genoeg maar niet tot opschaling komt.

De noodzaak om te innoveren in de bouw is groot. We moeten grote problemen het hoofd gaan bieden in de toekomst. Dat ene goede idee kan in combinatie met die andere briljante uitvinding nou net het verschil maken. Deel! Want dat goede idee is niet van u, zoals Jefferson op treffende wijze duidelijk maakte.

Jan Willem van de Groep

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf nu aan voor de RenovatieProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Dit is een reactie van een schrijvend prof
    20.05.2016 - 10:18 uur | Ton Berlee

    Als de sector zo weinig innovatief is dan zijn patenten toch geen obstakel! Juist innovatieve sectoren worden gekenmerkt door patenten. De bouwtechniek verandert de laatste jaren in een enorm tempo. Probleem is de doorlooptijd van een gebouw. Nieuwe ideeën zijn zelden duurzamer dan bestaande. En nieuw en bewezen 20 jaar goed gaat moeilijk samen.