De bijzondere eigenschappen van schapenwol als isolatiemateriaal

Expertartikelen | 1964 keer bekeken
De bijzondere eigenschappen van schapenwol als isolatiemateriaal

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor het isolatiemateriaal schapenwol. Maar wie zich even verdiept in de beschikbare documentatie ontdekt al snel dat dit materiaal bijzondere eigenschappen bezit. Zeker voor oudere en monumentale panden, maar ook voor nieuwbouw.

Schapenwol is een natuurlijk product, opgebouwd uit keratine. Ieder jaar worden de schapen geschoren en van hun vacht worden diverse producten vervaardigd. Een van die producten is isolatiemateriaal. Eind maart verscheen al een kort bericht op Renovatieprofs over isoleren met schapenwol als onderdeel van een serie over duurzaam isoleren. Naar aanleiding van een vraag over isolatiematerialen voor monumentale panden, komen we hier nog even uitgebreid op terug.

Vocht en warmte
Isolatiemateriaal van schapenwol is volledig dampdoorlatend, een eigenschap die zeker in oude en monumentale panden zeer gewenst is. Dat is namelijk een natuurlijke eigenschap van wol; vochtregulerend en warmte accumulerend. Daardoor kunnen schapen ook buiten zijn in de winter. Hun vochtige vacht blijft warmte afgeven wanneer het koud is en in de zomer beschermt de vacht hen tegen de warmte. Het werkt dus als een natuurlijke ‘airconditioning’. 

Door het dampdoorlatende karakter kan schapenwolisolatie worden toegepast voor muren, vloeren en daken. Het is met name ook geschikt voor de isolatie van houten vloeren. Dit isolatiemateriaal is in staat ongewenste gassen, zoals formaldehyde, zwaveldioxide en stikstofdioxide, aan zich te binden, waardoor het binnenmilieu verbetert. Ook geluidsabsorptie is een natuurlijke eigenschap van schapenwol.

Lees ook: Minder ziekteverzuim door duurzaam kantoorgebouw

De bovengenoemde resultaten worden alleen behaald met niet gerecycled schapenwol waar geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere stoffen aan zijn toegevoegd. De enige behandeling die noodzakelijk is, is een middel tegen motten. Hiervoor wordt Sulcofuron natriumzout gebruikt, wat geen invloed heeft op de eigenschappen van de schapenwol. Gezien de geringe hoeveelheid die nodig is om de schapenwol te beschermen, is de insecticide niet schadelijk voor de omgeving. Schapenwol is van nature brandvertragend en is ingedeeld in brandveiligheidsklasse B2 (volgens DIN 4102).

Binnenmilieu
Veel moderne isolatiematerialen maken gebruik van dampremmers, waardoor met name de constructie van oude gebouwen aangetast kan worden. Het vocht kan niet weg, waardoor rotting ontstaat. Datzelfde geldt ook voor nieuwbouw. Mensen zitten opgesloten in een gebouw dat zo goed is geïsoleerd dat er van alles aan gedaan moet worden om het binnenmilieu te verbeteren. Dat is met natuurlijk isolatiemateriaal niet nodig. Het ‘sick building syndrome’ ontstaat niet in gebouwen en huizen waar isolatie met schapenwol wordt toegepast.

Doordat geen chemische middelen zijn toegevoegd aan het isolatiemateriaal is het ook prettig om te verwerken. Er zijn geen speciale beschermende middelen vereist en er ontstaat geen irritatie van huid, ogen en luchtwegen.

Lees ook: Renoveren voor een gezond binnenklimaat

Isolatiemateriaal van schapenwol is niet te koop bij de reguliere bouwmarkten. Het is nog steeds een product dat weinig bekendheid geniet. De prijs van dit materiaal is ook iets hoger, maar daarvoor krijgt men dan ook een natuurlijke isolatie die de constructie van een gebouw niet aantast, zorgt voor een goede isolatie en bijdraagt aan een goed binnenklimaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Frans de Wolff
  19.10.2015 - 11:41 uur | Frans de Wolff

  Mooi en duurzaam product. Ook zeer geschikt als akoestische spouwisolatie. Wel jammer dat wol niet zo hoog scoort in zijn LCA waarde (Life Cycle Analysis. Maar dit is eerder het gevolg van de beoordelingssystematiek. Geen reden om dit product niet te adviseren.

 • Chris Beckett
  18.10.2015 - 14:53 uur | Chris Beckett

  Goed artikel, eindelijk ook eens een goede weerlegging van het eeuwige dampdicht verhaal. Zie het veel om me heen dat alles potdicht zit en dat leid alleen maar tot vochtophoping en dus schimmelvorming met alle gevolgen van dien.
  Hoe meer puur natuurlijke materialen hoe beter.

 • Jaap van den Bosch
  15.10.2015 - 10:21 uur | Jaap van den Bosch

  Zou het niet beter zijn als renovatieprofs ook door deskundige uit het vak van artikelen worden voorzien?
  In dit artikel heeft iemand wat gehoord over schapenwol, en breit daar een verhaal omheen, al of niet gesteund door een handelaar, maar gaat aan de essentie voorbij.
  Voor toe te passen materialen is een nationale keurmerklijst opgesteld door het NIBE, die lijst is ook officieël erkend, en daar wordt een milieulijst van materialen in de klasse 1 t/m 7 gepubliceerd, waarvan klasse 1 de beste, en klasse 7 de slechtste is, en meteen als onaanvaardbaar wordt benoemd, en in welke klasse bevindt zich nu dat schapenwol?, ja in klasse 7, onaanvaardbaar dus, maar het wordt door de schrijfster wel de hemel in geprezen, tja dat krijg je als je hobbyisten niet uit het vak artikeltjes laat schrijven.
  Ook het verhaal van de dampremmer, grote lariekoek wat er staat, waarmee het totaal voor mij niet meer is als een kletsverhaal.

 • Jan Pietersen
  15.10.2015 - 09:36 uur | Jan Pietersen

  Leuk, een brandklasse B2 volgens de DIN4102 (=Duitse norm). B2=normaal ontvlambaar en komt grofweg overeen met een brandklasse D of E. Volgens het bouwbesluit mag slechter dan D niet worden toegepast in de bouw. Wat is de geteste brandklasse volgens de EN13501?