Circulair Bouwen: in elkaar, uit elkaar

Columns | 3136 keer bekeken
Circulair Bouwen: in elkaar, uit elkaar

Hans Stofberg schrijft op RenovatieProfs een maandelijkse column over circulair bouwen. In elke column belicht hij een ander aspect van het concept. Vandaag schrijft hij over demontabel bouwen. Volgens Stofberg moeten we al bij het ontwerpproces nadenken over de vraag hoe het later weer gedemonteerd kan worden.

Wij leven momenteel in een lineaire georganiseerde economie. Dit betekent dat we van grondstoffen iets maken en het na gebruik weggooien. Dit model verspilt aan de voorkant en vervuilt aan de achterkant. In de natuur werkt alles in circulaire systemen, er is geen afval en geen vervuiling. Er zijn nu circa 7 miljard mensen, de grondstoffen beginnen op te raken en de vervuiling loopt uit de hand. Het zou daarom verstandig zijn als wij onze economie circulair gaan organiseren. Voor de bouw kun je dit vertalen naar Circulair Bouwen.

Momenteel wordt alles wat gebouwd is, aan het eind van de levensfase weer gesloopt. Gelukkig worden hierbij al veel materialen gerecycled. Maar hoe mooi zou het zijn als het sloopbedrijf geen sloopbedrijf meer is maar een demonteerbedrijf? Zij kunnen het bouwwerk demonteren, waarna alle bouwmaterialen rechtstreeks de biologische of technische kringloop uit de Cradle to Cradle filosofie in kunnen.

Dit betekent dat we conform de titel van het boek 'Cradle to Cradle, remaking the way we make things', opnieuw moeten nadenken hoe we iets maken; dus al in het ontwerpproces nadenken over de vraag hoe het later weer gedemonteerd kan worden.

De stichting Slimbouwen heeft vanuit de bouw organisatie de volgende systematiek bedacht die we bij het Circulair Bouwen slim kunnen toepassen.

Het bouwwerk wordt in het ontwerp in vier onderdelen opgesplitst: de drager, de schil, de installatie en de inbouw.

 • De drager; de structuur van het gebouw die de afdracht van de krachten en de stabiliteit verzorgt;
 • De schil; gevormd door de gevel en het dak. Zodanig gedetailleerd dat gevel en dak los van elkaar gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden;
 • De installaties; alle installaties worden geheel los van de drager en de schil in zones aangebracht. Er worden geen installatie onderdelen meer ingestort;
 • De afbouw; alle onderdelen binnen, zoals bijvoorbeeld de binnenwanden en deuren.

In elkaar, uit elkaar .jpg
Afbeelding: IMD

Door deze onderdelen te splitsen en afzonderlijk van elkaar te bouwen ontstaan de volgende voordelen:

 • Flexibiliteit: de functie van het gebouw kan relatief eenvoudig aangepast worden, de gevel en het dak kunnen gedemonteerd worden zonder dat de stabiliteit in gevaar komt. De drager kan vergroot of verkleind worden;
 • De laatste stand van de techniek kan eenvoudig aangepast worden, denk hierbij aan de snelle ontwikkeling van de installaties en aan de toename van de isolatiewaarde in de gevels in de afgelopen 30 jaar. Door alles los van elkaar te bouwen, hou je de mogelijkheid open voor innovaties. Dat is zeker in een tijd als deze hard nodig;
 • Door de mogelijkheid om te demonteren blijven de grondstoffen en materialen behouden;
 • Bijkomend gegeven is nog dat de vier onderdelen een verschillende levensduur hebben. De drager heeft bijvoorbeeld een levensduur van 30 tot 300 jaar en de gevel maar 30 tot 40 jaar. Door dat de onderdelen demontabel zijn kunnen we een bewuste keuze maken in de levenscycli van de diverse onderdelen en daar mee een optimalisatie bereiken.

Graag tot ziens!

Hans Stofberg, integralist in Bouw, Energie en Circulair Bouwen
Lees hier ook deel 1: Een roep om circulair bouwen en renoveren

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • 20.08.2015 - 12:34 uur | Louis te Pas

  De huidige bouw doet wat ze deden, dus ze krijgen wat ze kregen. Hieruit komt nagenoeg geen innovatie, belangrijk is integraal en circulair bouwen .

 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  05.03.2015 - 13:16 uur | RenovatieProfs

  Geachte heer Buyssen,

  Bedankt voor uw reactie. De afbeelding dient ter illustratie voor Circulair Bouwen en komt van het web. Wij kunnen dus ook niet met zekerheid zeggen welk product er voor de gevel is gebruikt.

  Met vriendelijke groet,
  Redactie RenovatieProfs

 • Arjo Boerstra
  05.03.2015 - 11:23 uur | Arjo Boerstra

  Oude wijn in nieuwe zakken. Het idee van scheiding van drager en inbouw is in de 90er jaren al een zachte dood gestorven.
  Te duur en extra materiaalgebruik. En weer alleen nagedacht over een eengezinshuisje zo te zien. Wanneer komen de goede ideeen voor gestapelde bouw?

 • Willem-Jan Buyssen
  05.03.2015 - 09:34 uur | Willem-Jan Buyssen

  Heel goed verwoord, goede filisofie en ik omarm zelf al heel lang de C2C gedachte. Deze manier van bouwen geeft daar een goede invulling aan.
  Daarnaast zegt mijn oog dat er waarschijnlijk het C2C Gold product Accoya-hout in de gevel op de foto is toegepast. Klopt dat? Zo ja, waar is dit huis geplaatst?
  Vriendelijke groet, WillemJan Bluyssen
  Accsys Technologies Arnhem
  producent Accoya