Bouwrecht saai!?

Expertartikelen | 774 keer bekeken
Bouwrecht saai!?

“Een man een man, een woord een woord.” Of “Een advocaat heb ik niet nodig, ik kom er altijd in redelijkheid wel uit.” Het recht zou een belangrijk deel van de praktijkvoering van een aannemer moeten zijn, maar dat is het meestal niet.

Het recht is wellicht ook niet prettig om met de opdrachtgever of onderaannemer te bespreken. Het geeft aannemers het gevoel dat zij eigenlijk op voorhand al moeten zeggen: “Het is fijn dat wij gaan samenwerken, maar ik wil nu toch alvast regelen voor het geval het fout gaat”. In de snelheid van het werk worden algemene voorwaarden van contractspartijen nog wel eens geaccepteerd zonder dat daar serieus naar is gekeken. Meestal gaat dat goed, maar soms gaat dat ook niet goed en dan kan het desastreuse gevolgen hebben.

Praktijkvoorbeelden
Voor alle mensen die werken in de bouw, die denken dat je er altijd wel in redelijkheid uit komt, hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Partijen spreken af dat het werk in maart klaar moet zijn. Tijdens de bouw roept de opdrachtgever, dat kwaliteit voorop staat en dat te late oplevering geen punt zal zijn. Uiteindelijk vindt de oplevering in november plaats: zo’n honderdveertig werkbare werkdagen later. In het bestek staat dat een kortingsbedrag van vijfhonderd euro voor iedere dag te late oplevering. De aannemer herinnert de opdrachtgever er aan dat de kwaliteit toch voorop stond en dat te late oplevering geen probleem was. De opdrachtgever zegt dat dat nooit zo is besproken en brengt zo’n zeventigduizend euro in mindering op de aanneemsom.

De aannemer neemt een nieuwe klus aan en contracteert met een onderaannemer. De aanneemsom is nog geen tienduizend euro. Door een fout van de onderaannemer ontstaat voor meer dan een ton aan schade in de bouw. Nadat de onderaannemer op de schade is aangesproken, verwijst deze naar de algemene voorwaarden waarin staat dat aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal 10% van de aanneemsom.

Een aannemer heeft de verbouwing van een zolder aangenomen voor zo’n veertigduizend euro. Gedurende de bouw heeft de voorman een aantal keer met de vrouw des huizes gesproken over aanpassingen van de bouwplannen. Er gaat wat af en er komt wat bij. Bij oplevering stelt de aannemer dat er zoveel is veranderd dat hij het werk achteraf op nacalculatie heeft uitgerekend en dat het werk zo’n zestigduizend euro moet kosten. De opdrachtgever accepteert dat niet, uiteindelijk zijn opdrachtgever en aannemer er uit gekomen voor iets meer dan vijvenveertigduizend euro.

Is veel geld verliezen saai?
Deze drie voorbeelden komen allen uit de praktijk. Ze laten zien dat onvoldoende aandacht schenken aan de contracten, algemene voorwaarden en het vastleggen van afspraken tijdens het werk tot grote schade kunnen leiden.

In mijn blogs zal ik praktijktips geven en bespreken hoe de Raad van Arbitrage voor de Bouw en de rechtbank veelal oordelen over juridische kwesties in de bouw. En dat is niet saai, want het bouwrecht is (voor advocaten althans) een ontzettend leuk en praktisch rechtsgebied. En voor een ondernemer in de bouw is het essentieel zodat schade zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Remco Smith - Advocaat

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Anjo Peeters
    17.03.2016 - 09:55 uur | Anjo Peeters

    aandachtgebied wat onderbelicht is en moeilijk toegankelijk als je zelf voorbeelden zoekt. Ben benieuwd naar de volgende bijdragen