Bouwen met stro: Hoe?zo!

Expertartikelen | 1972 keer bekeken
Bouwen met stro: Hoe?zo!

Bouwen met stro is in Nederland voorzichtig bezig terrein te winnen en dat is niet voor niets: het is een bouwmateriaal dat 100% past in het gedachtengoed van Cradle2cradle, Bio-based en Circulair bouwen.

Het bouwen met stro kent een lange geschiedenis die zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse staat Nebraska waar eind 19e eeuw het 1e strobalen (school)gebouwtje is gebouwd. Het feit dat veel van de huizen uit begin 20e eeuw nog steeds bestaan bewijst de kracht van stro als bouwmateriaal! Inmiddels is in Europa (o.a. België, Frankrijk, Engeland, Duitsland) het bouwen met stro(balen) heel gebruikelijk. Hoewel de strobalenbouw in Nederland nog relatief onbekend is, neemt de populariteit van bouwen met stro steeds meer toe. Elk land heeft zo zijn eigen bouwwijze ontwikkeld. Er zijn zo’n 20 verschillende bouwmethodes, waarvan er een aantal in Nederland gebruikt worden.

Goede eigenschappen van stro
Enkele goede eigenschappen van stro als bouwmaterialen zijn de goede isolatie (Rc>6), een hoge brandwerendheid (> 90 min, mits goed afgewerkt met pleisterwerk), de eenvoudige “winning” en herbouw, de makkelijke verwerkbaarheid en de gezonde “ademende” damp-open gevelstructuur.

Daarnaast leent het bouwmateriaal zich uitstekend voor zelfbouw en geeft het architecten en bouwers tot tijdens de uitvoering een grote flexibiliteit. In stro is namelijk vrijwel elke gebouwvorm mogelijk.

Dragend skelet
Een gevel van strobalen kan dragend worden uitgevoerd, echter is het in Nederland (en andere Europese landen) niet gebruikelijk om dat te doen. Hier wordt vooral gebouwd met een dragend skelet, meestal van hout, waarin de strobalen geplaatst worden. De belangrijkste reden hiervan is dat de Nederlandse regelgeving stro niet als een constructief materiaal erkent.

Ook geeft deze “skeletbouw” een belangrijk uitvoeringsvoordeel: tijdens de bouw kan eerst het skelet geplaatst worden tot en met het dak. De strobalen kunnen dan, beschermd door het dak met zijn overstekken, droog in de gevel geplaatst worden. Het risico dat de strobalen tijdens de bouw nat worden is dan tot een minimum beperkt, want dat is de grootste uitdaging bij bouwen met stro: het stro moet voldoende droog zijn voordat de afwerkingslaag aangebracht wordt.

Zelf strobalenhuis bouwen
Een mooi recentelijk voorbeeld van een stobalen bouwproject is het wooncomplex van Iewan in Lent,  (Nijmegen). Dit appartementengebouw is een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project en bestaat uit 35, onderling zeer verschillende, appartementen met daarnaast een gemeenschappelijke ruimte. Het gebouw heeft 4 bouwlagen en is met veel zelfbouwinspanning onder coördinatie van aannemer Vastbouw tot stand gekomen.

Deze heeft de bewoners in diverse workshops strobalenbouw-instructie gegeven waarna de bewoners met zeer groot enthousiasme aan hun eigen woningen hebben gebouwd. Het project is in april 2015 opgeleverd en ziet er prachtig uit!

Hoe mooi is het als je aan je eigen woning kunt bouwen en vervolgens kan genieten van de aangename “eigen“ sfeer en gezonde “ ademende” woning! 

Louis Banning, eigenaar bij inTex architecten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Jan Maas
    04.06.2015 - 09:06 uur | Jan Maas

    Bouwen met stro kan de toekomst hebben als we de regelgeving aanpassen. Bouwen met stro, hoog percentage cradle to cradle, CO2 positieve bouwwijze met vooral natuurlijke materialen en zeer geschikt voor bouwen op basis van CPO. De strobouw kan deels in de werkplaats worden gedaan.
    wat kan resulteren in een korte casco bouwtijd. Op deze wijze kan de kostprijs concurreren met de "normale" bouw uitgaande van passief of energie neutrale bouw.