Balansventilatie wtw wel een succes bij kwaliteitsbewaking

Ondernemerstips | 885 keer bekeken
Balansventilatie wtw wel een succes bij kwaliteitsbewaking

Na een aantal slechte ervaringen staat balansventilatie met warmteterugwinning in een negatief daglicht. Toch kan balansventilatie met wtw ook heel gunstig uitpakken, mits de installatie goed uitgevoerd is en de kwaliteit gedurende het proces wordt bewaakt. Dat zegt het Lente-Akkoord in een nieuwe brochure over balansventilatie.

Klachten
Balansventilatie met wtw is complexer dan ventilatie met natuurlijke toevoer, waardoor de kans op fouten ook groter is. Rond 2008 kwamen de eerste complicaties rond basisventilatie met wtw aan het licht in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst. Er werd geklaagd over de moeilijke bediening van de installaties, de herrie van het systeem, de tocht bij inblaasventielen en de ruimte die het systeem inneemt. Daarnaast werd er getwijfeld aan de kwaliteit van de ventilatielucht.

Kwaliteitsbewaking
Uit een analyse blijkt dat deze klachten zijn ontstaan doordat er te weinig aandacht is besteed aan kwaliteit en kwaliteitsbewaking. Er zou zijn bezuinigd op het aantal te openen ramen, de diameter van de ventilatiekanalen etcetera. Daarnaast was er bij de partijen in de bouwkolom veel onkunde en een gebrek aan afstemming. Het Lente-Akkoord beschrijft daarom hoe balansventilatie wel kan werken. Mits goed toegepast kan het namelijk zorgen voor een beperking van geluidsoverlast, garantie van voldoende schone lucht en een afname van koude tocht. Om van deze voordelen te profiteren moet aan de volgende vijf voorwaarden worden voldaan.

1. Maak een goed ontwerp: De plaats van de ventilatie-unit, het verloop van ventilatiekanalen en de plaats, aantal en afmeting van inblaasventielen zijn bepalend voor de kwaliteit.

2. Bezuinig niet op capaciteit van ventilatiekanalen en het aantal inblaasventielen.

3. Werk zorgvuldig. Vermijd schade aan ventilatiekanalen tijdens de bouw. Zorg voor goede aansluitingen.

4. Controleer bij oplevering of het systeem aan alle eisen voldoet.

5. Zorg voor overdracht. Leg aan bewoners uit hoe het systeem werkt en bied een onderhoudscontract aan.

Redactie RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren