Asbestisolatie: Waar kunt u op stuiten tijdens een renovatie?

Expertartikelen | 5511 keer bekeken
Asbestisolatie: Waar kunt u op stuiten tijdens een renovatie?

Renovatiewerkzaamheden worden vaak voorafgegaan door sloopwerkzaamheden. Oude materialen worden vervangen door nieuwe. Dat klinkt eenvoudig, maar soms komen er situaties voor die minder eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wanneer er asbest in het spel is.

Voor 1994 werd asbest, in allerlei vormen, gebruikt als isolatiemateriaal vanwege de mooie eigenschappen van het product: sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop.

Spuitasbest
De meest ‘beruchte’ vorm is spuitasbest, voornamelijk samengesteld uit amosiet en synthetische hars als kleefmiddel. Het werd spuitend  aangebracht en zag er enigszins poreus uit, als ruwe watten met een grijs/bruine kleur. Spuitasbest werd veel toegepast als isolatie op staalconstructies van grote gebouwen, maar ook als isolatie in kanalen van ventilatiesystemen. Het gebruik van spuitasbest werd in 1978 verboden, maar nog steeds zijn er panden waar dit materiaal voorkomt, zoals fabrieken, kantoren, winkels, scholen en ziekenhuizen. Spuitasbest werd ook gebruikt als akoestische isolatie op wanden en plafonds. 

Hechtgebonden asbesthoudende platen zijn dikwijls gebruikt als dakbeschot in woningen en bedrijfsruimten en zijn lang niet altijd direct zichtbaar. Er kunnen allerlei nieuwe materialen voor zijn geplaatst, die bij verwijdering ineens een asbesthoudende plaat blootleggen waar geen rekening mee is gehouden. Asbesthoudende platen werden ook gebruikt als materiaal in of op deuren en wanden, in meterkasten en als thermische isolatie in convectorputten en achter radiatoren en kachels.

Isolatielaag
Rond verwarmingssystemen, onder andere bij industriële stoomleidingen, zit soms een isolatielaag van asbest die voorzien is van gips. Deze laag zorgt ervoor dat er weinig warmteverlies optreedt tijdens het transport, maar het asbesthoudende materiaal is niet-hechtgebonden en kan daardoor eenvoudig vrijkomen. Deze isolatie is namelijk aan veroudering onderhevig en er kan scheurvorming  optreden. Ook op schepen is dit materiaal regelmatig toegepast.

Daarnaast zijn er nog heel veel toepassingen van asbesthoudend isolatiemateriaal en het is onmogelijk deze allemaal te benoemen. Asbestdekens met pure asbestvlokken, asbesthoudend koord bij verwarmingssystemen, isolatie in verwarmingsketels en stoomketels, isolatielagen in en om procesinstallaties, zijn maar enkele voorbeelden.

Herkennen
Wanneer een pand is gebouwd voor 1994 is het nodig een asbestinventarisatie uit te voeren, die moet worden meegestuurd met de sloopmelding. Een sloopmelding is altijd verplicht wanneer asbest wordt verwijderd. Maar in de praktijk blijkt dat asbestinventarisaties niet altijd compleet zijn. Keer op keer is in landelijke en regionale dagbladen te lezen dat de renovatiewerkzaamheden van een pand langer gaan duren omdat er ‘onverwacht’ asbest is aangetroffen of omdat er meer asbest is aangetroffen dan verwacht.

Lees ook: Asbestverwijdering? Voorkom hoge boetes!

Het is dus altijd belangrijk om tijdens de renovatiewerkzaamheden in een ‘oud’ pand beducht te zijn op een mogelijke vorm van asbest en verdacht materiaal te melden bij de opdrachtgever. Asbest is heel moeilijk te herkennen en alleen een laboratorium kan met zekerheid vaststellen of het om asbesthoudend materiaal gaat.  Door het bekijken van voorbeelden op internet wordt het herkennen van een mogelijke asbesttoepassing al wat eenvoudiger. Mocht het inderdaad gaan om asbesthoudend materiaal, dan moet dit worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf.

Het jaar 1994 klinkt wel alsof het heel lang geleden is, maar we zijn pas ruim twintig jaar verder en ondanks alle nieuwbouw van de afgelopen jaren zijn er nog steeds heel veel gebouwen waarin asbesthoudend isolatiemateriaal is toegepast. 

Tekst en foto's: Ingeborg Kriegsman

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren