Als een gevelbehandelaar het verschil tussen koolzuur en zuurkool niet weet

Expertartikelen | 1754 keer bekeken
Als een gevelbehandelaar het verschil tussen koolzuur en zuurkool niet weet

Het onderwerp gevelbehandeling komt meestal pas aan de orde als het ‘aanzien’ te wensen overlaat. We zouden wat dat betreft ook kunnen spreken over een cosmetische behandeling. Lichte bakstenen die grauw tot bijna zwart zijn geworden en glanzende, gemoffelde aluminium kozijnen die zijn ‘verkrijt’, wat wil zeggen dat het oppervlak er dof uitziet en van de oorspronkelijke kleur nog nauwelijks iets is te herkennen. Daarnaast kennen we de problematiek van de zogeheten graffiti, ook wel spuitbusterreur genoemd.

Beun de Haas

Er zijn talloze redenen om ‘iets’ aan uw gevel te laten doen. Preventieve behandelingen stelt men graag zo lang mogelijk uit. ‘In de praktijk zie je daar immers niets van’, is een veelgehoord argument. Daarnaast mag gevelbehandeling niet te veel kosten, zo luidt de algemene opvatting. Elke professionele gevelbehandelaar komt situaties tegen waarin zijn offerte is terechtgekomen bij een familielid van Beun de Haas. Dat zijn vaak mensen die niet worden gehinderd door enige kennis. Ze kunnen overigens wel goed duiken. En dan het liefst onder de prijs van de deskundigen. Je zou hen ook kwakzalvers kunnen noemen.

Zienswijze

Onlangs werd ik weer eens geconfronteerd met de resultaten van zo’n beunende haas. Hij had de eigenaar, meneer Bakema*, van het desbetreffende pand met foto’s (waarschijnlijk gemaakt met Photoshop) weten te overtuigen van zijn ‘kwaliteiten’, gekoppeld aan een ‘zacht’ prijsje. Van een afstand zagen zijn werkzaamheden er fraai uit. Maar toen ik eens dichtbij ging kijken, waren de resultaten verre van mooi. Dat was ook het geval met de woning van de heer Bakema. De vergrauwing van de bakstenen was inderdaad verdwenen, maar ‘voor het gemak’ had Beun ook maar enkele millimeters van de stenen afgestraald. Dat konden die stenen volgens Beun best hebben, want ze waren immers toch ruim 10 cm breed!

Sapjes

De in kleur geanodiseerde aluminium kozijnen had Beun ‘gereinigd’ met ‘zoutpekelzuur’ zoals hij het sapje had genoemd. Maar nu, twee maanden later, was er van de oorspronkelijke kleur weinig meer over. De heer Bakema had niet alleen mij, maar ook Beun uitgenodigd. Ik heb Beun alle gelegenheid gegeven om zijn ‘kwaliteiten’ en ‘specialiteiten’ nader toe te lichten. Voor hem waren alle bakstenen hetzelfde. Ze waren immers gebakken? Hij had het eerst geprobeerd met ‘steenzeep’ (wat zoutzuur bleek te zijn), maar dat gaf niet het gewenste resultaat. Eigenlijk moest Beun ook niets hebben van al die ‘sjemische’ middelen zoals hij het noemde. Dat ‘alumuniumium’ (zo sprak hij het echt uit), was natuurlijk een heel ander verhaal. Daar had hij zijn eigen ‘wondermiddeltje’ op basis van ‘zoutpekelzuur’ voor (wat fluorwaterstofzuur bleek te zijn).

Voor Beun is het allemaal heel simpel; een reinigingsmiddel is zuur of zout. En als je een zuur middel ging mengen met een zout middel, dan kreeg je dus zoutzuur, aldus de filosofie van Beun. Ik vroeg hem of hij wel eens had gehoord van waterstofchloride (zoutzuur). Ja, dat werd volgens Beun in het zwemwater gegooid als ‘desferrektiemiddel’. En mijn vraag wat het verschil is tussen zuurkool en koolzuur was volgens Beun een strikvraag. Nee nee, daar trapte hij niet in. Dat was natuurlijk hetzelfde. Zuurkool of koolzuur at hij het liefst met worst, wat ze ook wel metworst noemden. Liever dan zonder worst. Maar zijn vrouw had liever rookworst. Worst dus die naar rook rook, ha ha ha, grapte Beun tenslotte. Nee, Beun en meneer Bakema hadden niets op papier gezet. Dat was volgens Beun toch allemaal milieuvervuiling. En voor de afgesproken prijs, waarvan een deel zwart, kan Bakema volgens Beun ook niet meer verwachten. Anders gezegd, meneer Bakema had geen poot om op te staan.

Verbijstering

Beun was de eerste die vertrok, want hij had nog een spoedklusje en moest nog een paar honderd liter ‘steenzeep’ halen. Meneer Bakema vroeg zich voor de zoveelste keer af hoe hij zo dom had kunnen zijn om met Beun in zee te gaan. Ook hier geldt weer, bezint eer ge begint. ‘Goedkoop’ kunt u trouwens ook als verwijzing zien naar ‘koop goed’. Anders gezegd, laat u zich toch vooral door een professional adviseren en vraag dan in elk geval naar aantoonbare referenties!

Henk Mulder

* gefingeerde naam

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren