5 x De toppers op het gebied van slim glas

Ondernemerstips | 1728 keer bekeken
5 x De toppers op het gebied van slim glas

Een ruit die zichzelf schoonmaakt, zelf verduisterend glas en glas dat energie opwekt: het klinkt ingewikkeld, maar kan tegenwoordig allemaal.

1 Zelfreinigend én energiebesparend glas

Stel je eens voor wat er bij hoge, glazen gebouwen bespaard kan worden aan schoonmaakkosten als het glas zelfreinigend is. Onderzoekers aan de Londense University College hebben een revolutionair type glas ontwikkeld dat zichzelf reinigt en tevens warmte vasthoudt en de productiviteit van gebruikers verhoogt omdat verblinding van de zon wordt tegengegaan. De onderzoekers haalden hun inspiratie uit de natuur: ze hebben nanostructuren van de ogen van een mot gebruikt. 

Een venster van het glas is volgens de onderzoekers ultra-bestand tegen water, zodat regen zich vormt tot bolvormige druppels die gemakkelijk over het oppervlak rollen. Ze nemen vuil, stof en andere verontreinigingen met zich mee. Het verschil met normaal glas is dat regendruppels bijna niet in contact komen met het oppervlak vanwege een kegelvormig ontwerp van nanostructuren. Door het ontwerp van de nanostructuren krijgt glas dezelfde antireflecterende eigenschappen als die in de ogen van motten en andere wezens. Daardoor komt er veel minder licht binnen.

Lees ook: 3 x slimme gevels die energie besparen

Het glas is energiebesparend omdat het wordt gecoat met een zeer dunne (5-10 nanometer) film van vanadium oxide die warmte vasthoudt als het koud is en warmte tegenhoudt als het warm is. De vanadium dioxide is een goedkoop alternatief voor op goud en zilver gebaseerde coatings. Het team onderzoekers heeft berekend dat toepassing van het glas kan leiden tot een vermindering van stookkosten tot 40%.

2 Raam dat zonlicht omzet in energie

Het Nederlandse PHYSEE ontwikkelde PowerWindows, een raam dat zonlicht omzet in energie. “Conventioneel glas reflecteert ongeveer 30% van het invallende licht. Bij PowerWindows wordt dat gereflecteerde licht verzameld op de coating aan de buitenzijde van de ruit, en door het glas getransporteerd naar de strips met zonnecellen op het kozijn”, aldus de ontwikkelaars. In combinatie met een WKO-systeem kan PowerWindows volgens hen bij een al bestaand gebouw tot 50% van de totale benodigde energie leveren. Bij nieuwbouw kan PowerWindows volgens de wetenschappers zelfs in de volledige energiebehoefte voorzien.

PHYSEE is een van de twee Nederlandse bedrijven die geselecteerd zijn voor de jaarlijkse internationale duurzaamheidscompetitie Postcode Lottery Green Challenge.

3 Glas dat licht én infrarood tegenhoudt

Er zijn meer slimme glazen die gebruik maken van de nanotechnologie. In het lab van Berkeley in de Verenigde Staten is men in staat geweest een zeer dunne coating te maken die zichtbaar licht en bijna-infrarood licht kunnen tegenhouden. De kern van de techniek is een nieuw elektrochroom materiaal, gemaakt van nanokristallen van indiumtinoxide ingebed in een glasachtige matrix van niobiumoxide. Wat precies? Hier vind je meer informatie.

4 Zelfverduisterend glas

Kinestral Technologies, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van een nieuwe generatie glas, komt met een dynamisch glas dat zonlicht en zonnewarmte blokkeren indien dat gewenst is. Deze techniek zorgt voor meer comfort, efficiënter gebruik van energie en privacy. 

Het glas schakelt elektronisch van transparant tot donkere tinten. In zijn transparante staat ziet het er uit als normaal, helder glas. In zijn meest donkere staat, kan het glas wel 99,9% van het licht blokkeren. Er wordt geen stroom verbruikt wanneer het glas in een statische toestand is, wel wanneer het glas aan het schakelen is.

Nóg een glas dat verduisterend is: RavenWindow maakt gebruik van een gepatenteerde thermochrome filter die al tijdens de fabricage in ramen wordt opgenomen. Het filter wordt automatisch getint als het warm is, beheert schittering en UV-degradatie. Als het koud is, laat het glas juist wel warmte en licht door.

5 Touch-glas

Zie topfoto - Ook Samsung heeft zich gewaagd aan het ontwikkelen van een slim raam. Ook al is het iets anders dan de rest van de uitvindingen in dit artikel, vinden wij het toch in dit rijtje passen. De Smart Window, momenteel in de prototype fase, projecteert een touch interface op transparant glas. Applicaties zijn te bekijken en te bedienen bij daglicht, maar er is ook een nachtstand waarbij je het licht kunt veranderen.

Ook leuk: dit is een televisie met transparant glas - jep, je kunt er doorheen kijken.  


RenovatieProfs

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de nieuwsbrief van Renovatieprofs en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren